de terugkerende mythe dat een glas warm water met wat citroensap op een lege maag een van de gezondste praktijken is die er bestaat, is wijdverbreid. volgens hem bereidt warm water de maag voor op het eten van voedsel en stimuleert het de darmen om de naleving van hun fysiologische functies te verbeteren. dit glas water zou ons ook rehydrateren na het verlies van vloeistof door transpiratie ‘s nachts, vooral als we slapen in zeer droge omgevingen als gevolg van verwarming of airconditioning.
een ander voordeel dat wordt gebruikt, in dit geval van de citroen, is dat het “het lichaam reinigt” en het “alkaliseert”, omdat het deel uitmaakt van het alkalische dieet en ook de vitamine c levert die nodig is voor een goede dagelijkse werking. bovendien wordt het verzadigend vermogen toegeschreven door de voedingsvezels van de citroen, evenals een bijdrage die rijk is aan polyfenolen die gewichtstoename door de maaltijden van de dag voorkomen door op te treden als vetverbranders en zelfs de huid te verbeteren en kanker te voorkomen.
het enige voordeel
maar in werkelijkheid is het enige aantoonbare voordeel, natuurlijk, van een zojuist opgewarmd glas warm water de hydratatie die het water met of zonder citroen brengt, hoewel diezelfde bijdrage kan komen van het kopje koffie met melk, thee of elke andere infusie die we nemen. de rest van de vermeende voordelen is bedrog of is niet wetenschappelijk bewezen. een voorbeeld van bedrog is te zeggen dat citroensap “het lichaam reinigt”, niet alleen omdat het vals is, maar ook vanwege de vaagheid van praten over “lichaamsreiniging”.
het is ook onjuist dat het bijdraagt aan het verhogen van de lichaams-ph in overeenstemming met het extravagante alkalische dieet, aangezien het een aanvoer van ascorbinezuur impliceert die in eerste instantie een lage ph vertoont. evenzo is het niet verzadigend – dat wil zeggen, het zal de wens om veel te eten niet wegnemen – buiten de kracht van het water zelf – omdat het sap dat uit een citroen wordt geperst, geen plantaardige vezels bevat, tenzij we later de pulp eten.
en wat betreft de polyfenolen, die voornamelijk in de poriën van de citroenschil voorkomen en die de karakteristieke sterke geur produceren wanneer we eraan krabben, het is waar dat er een studie is die bevestigt dat deze stoffen muizen helpen het gewicht onder controle te houden door remmen de vorming van vet, maar daarin kregen dieren grote hoeveelheden toegediend, wat niet in verhouding zou zijn tot ons.
bovendien, als we een citroen persen, zullen deze oliën het sap niet stoppen, tenzij we schil bevatten zoals in cocktails … ten slotte is niet aangetoond dat ze de kwaliteit van onze huid verbeteren of de synthese van dermaal collageen stimuleren; wat de vitamine c-bijdrage betreft, hoewel deze juist is, dekken zij niet het dagelijkse minimum: 90 mg / dag bij mannen en 75 mg / dag bij vrouwen. ja, ze doen andere producten zoals kiwi’s, rode peper of peterselie.
redenen om het niet te nemen
integendeel, er zijn verschillende min of meer krachtige redenen om op een lege maag geen glas warm water met citroensap te drinken. de eerste is dat als we een duidelijk zuur product zijn, we, als we de neiging hebben om zuurproblemen te hebben of last hebben van een maagzweerprincipe, deze problemen kunnen accentueren, gezien de lage ph van het sap. in deze gevallen is het aanbevolen om producten te nemen die het slijmvlies niet langer verzuren.
aan de andere kant is wat we drinken tenslotte een min of meer verdund vruchtensap, maar met vrije suikers en helemaal geen plantaardige vezels. het is mogelijk dat de hoeveelheid suikers laag en onbeduidend is, maar als we denken dat de aanvoer van vitamines er in ieder geval voor de ochtend voldoende is, zullen we afzien van het eten van een of meer stukjes fruit met zijn pulp, die gelijk of rijker zijn in vitamines -en andere stoffen- hebben ze verzadigende vezels en ze hydrateren ons ook.
met andere woorden, we zullen afstappen van wat wordt beschouwd als een gezond dieet en de bijdrage van vezels daarin verminderen, met name door onze darmflora te beroven van voedsel, dat zeker verarmd is. ten slotte zullen we, door een zuur sap op een lege maag te drinken, onze tanden aantasten, aangezien citroenzuren bijzonder corrosief zijn voor het glazuur. daarnaast is het mogelijk dat de suikers in het sap dienen als voedsel voor onze gaatjes.