HONDEN EN DE CORONAVIRUSCRISIS: DE MEEST GESTELDE VRAGEN

1. Kan mijn hond besmet raken met COVID-19?

Nee. Er wordt gezegd door de Wereldgezondheidsorganisatie, de veterinaire sector in de waterspuit, het ministerie van Volksgezondheid via haar Twitter-account en het directoraat-generaal Dierrechten: “Er is geen enkel wetenschappelijk bewijs dat huisdieren lijden aan zendt ook geen COVID-19 “uit. Twijfel opgelost: honden vangen het virus niet op. Noch katten, noch enig ander huisdier.

2. Kan mijn hond mij besmetten met het coronavirus?

Nee, simpelweg omdat je het niet hebt. Evenmin uw kat, uw hamster of enig ander huisdier waarmee u samenleeft. Omdat noch uw hond, noch uw kat COVID-19 kunnen krijgen, kunnen ze het ook niet aan u doorgeven. Er is een ander type coronavirus dat honden treft, maar het heeft niets te maken met het virus dat COVID-19 veroorzaakt dat mensen infecteert.

“Zowel het coronavirus dat honden als katten treft, zijn alfa-coronavirussen, genetisch verschillend van degene die COVID-19 bij mensen veroorzaakt, wat een bèta-coronavirus is”, zei het Catalaanse College van Dierenartsen in een gezamenlijke verklaring. met het Animal Health Research Center en de Autonome Universiteit van Barcelona.

Hoewel uw hond aan een ziekte van dit type hondencoronavirus kan lijden (een van de meest voorkomende is kennelhoest of diarree) heeft geen enkele invloed op mensen. “In feite zijn dit twee totaal verschillende soorten virussen op genetisch niveau”, verduidelijken dierenartsen. Samenvattend: u kunt het coronavirus ook niet van uw hond (of uw kat) krijgen of andersom.

3. Kan ik tijdens de crisis bij mijn hond wonen?

Tuurlijk, en dat zou je moeten doen. Als je gezond bent, is er geen wetenschappelijke basis of sanitaire aanbeveling om van je trouwe viervoeter af te komen. En in geen geval om het op te geven. Bovendien kan het tijdens opsluiting een grote psychologische ondersteuning bieden. Basketbalspeler Rudy Fernández heeft het zo gezegd op sociale media: “Als we het hebben over de verantwoordelijkheid om thuis te blijven, hebben we het ook over de verantwoordelijkheid tegenover onze dieren, onze honden: we moeten ook voor ze zorgen. Laat ze niet in de steek.” Een verklaring die de hashtag #yomequedoencasaconmisanimales vergezelt.

4. Als ik het coronavirus heb, moet ik dan iemand vinden om voor mijn hond te zorgen?

In dit geval is het raadzaam dat ja. In ieder geval, als u symptomen heeft, moet u uit voorzorg lichamelijk contact met uw hond of andere dieren vermijden; net als bij andere mensen. Dus als u positief test op coronavirus, probeer dan een andere niet-geïnfecteerde persoon te laten zorgen voor uw hond (of kat) terwijl u ziek of in quarantaine bent.

De tijdelijke verzorger moet nieuwe voeders en drinkers hebben, omdat die in hun huis mogelijk besmet zijn met het coronavirus waaraan de zieke lijdt. De riem en andere accessoires zoals het bed moeten worden gewassen en gedesinfecteerd; of koop nieuwe.