De lichaamstemperatuur van de mens wordt gemeten om te proberen de mate van “ziekte” van een persoon te berekenen. Daarom legt het een relatie tussen temperatuur en ziekte vast. Maar voordat het gezegd moet worden, wat is de “normale” lichaamstemperatuur om mogelijke varianten te bestuderen.
De eerste poging daartoe wordt gedaan in 1868, onder leiding van de Duitse arts Carl Wunderlich, een grote interesse in thermometrie die meer dan een miljoen temperaturen uit de oksels van zo’n 25.000 mensen verzamelde en analyseerde. Er wordt ook aangenomen dat hij de eerste was die experimenteel een thermometer toepaste om de temperatuur van het menselijk lichaam te meten.
Wat is lichaamstemperatuur
De lichaamstemperatuur is een maat voor het vermogen van het lichaam om warmte te produceren en af te voeren. Het lichaam heeft een groot vermogen om de temperatuur binnen veilige grenzen te houden, zelfs wanneer de buitentemperaturen sterk veranderen. Als het bijvoorbeeld erg heet is, worden de bloedvaten van de huid wijder om overtollige warmte naar het huidoppervlak te brengen.
En dan beginnen we te zweten: naarmate het zweet verdampt, kan het lichaam afkoelen. Als het daarentegen erg koud is, vernauwen de bloedvaten zich, wat de bloedstroom in de huid vermindert om lichaamswarmte te besparen. Dan kunnen we gaan trillen en dit helpt om meer warmte te produceren.
Waar komt de koorts vandaan?
De normale lichaamstemperatuur van het lichaam, bekend als normothermie of koorts, is geen enkel nummer maar een reeks van meerdere. Wunderlick heeft de “normale” maatstaf voor lichaamstemperatuur vastgesteld op 37 ° C. Dit cijfer heeft meer dan een eeuw geduurd en wordt tegenwoordig zelfs vaak geciteerd, ondanks de vooruitgang die op dit gebied is geboekt.
Een studie die jaren geleden in het Journal of the American Medical Association werd gepubliceerd, toonde aan dat de normale gemiddelde temperatuur voor volwassenen 36,7 ºC is en niet 37 ºC, en verving de koortsgrens bij 37,7 ºC. In de studie Normale lichaamstemperatuur: een systematische review, die de resultaten van verschillende onderzoeken naar lichaamstemperatuur van 1935 tot 2017 analyseert, concluderen de experts dat de algemene gemiddelde lichaamstemperatuur 36,5 ºC is, lager dan het algemene gemiddelde.
Voor de American Academy of Family Physicians (AAFP) kan men spreken van koorts wanneer de lichaamstemperatuur ongeveer een graad of meer boven 37 ° C stijgt. Voor de Spaanse Vereniging voor Familie- en Gemeenschapsgeneeskunde (semFYC) is er koorts wanneer de temperatuur gemeten in de oksel hoger is dan 37,2 ºC – 37,5 ºC of een halve graad meer als deze wordt gemeten in het rectum. Daarom kan de normale temperatuur variëren van 36,5 ° C tot 37,5 ° C bij een gezonde volwassene. Sommige studies geven aan dat 36,8 ºC een nauwkeuriger en preciezer getal is en bij oudere mensen zelfs lager kan zijn.
Waarom stijgt de temperatuur en waarom daalt deze?
Een paar graden meer dan normaal kan worden veroorzaakt door de aanwezigheid van een infectie, ernstig trauma of letsel (hitteberoerte of brandwonden zijn hier inbegrepen). Ook door de inname van bepaalde medicijnen, zoals antihistaminica. Sommige medicijnen verhogen de lichaamstemperatuur en andere voorkomen dat het lichaam de temperatuur opnieuw instelt wanneer er factoren zijn waardoor het stijgt.
Wat betreft waarom de temperatuur daalt, het antwoord is omdat het lichaam afkoelt en sneller warmte verliest dan het produceert. Het komt meestal voor wanneer we worden blootgesteld aan koude lucht, water, wind of koude regen. Er is sprake van onderkoeling als de lichaamstemperatuur rond de 35ºC ligt. Soms kan het zijn dat een gezonde volwassene een lage lichaamstemperatuur heeft (36 ° C); Als er geen andere symptomen zijn, zoals koude rillingen of trillingen, wordt het niet als ernstig beschouwd.