HOE OM TE GAAN MET VOEDSEL IN TIJDEN VAN CORONAVIRUS

Met het isolatiebevel dat is opgelegd om de verspreiding van Covid-19 en de sluiting van bars en restaurants te verminderen, zijn veel mensen op zoek naar een productieve manier om thuis tijd door te brengen. Koken en nieuwe recepten proberen is een van de activiteiten die ons helpen bezig te blijven. Wat gebeurt er tijdens deze dagen met eten? Moeten we bijzonder voorzichtig zijn bij het hanteren ervan?

Op dit moment is er geen bewijs dat voedsel en water een transmissieroute zijn van het virus dat de ziekte van Covid-19 veroorzaakt, zoals erkend door de Europese Autoriteit voor voedselveiligheid (EFSA), noch eerdere uitbraken van coronavirussen, zoals SARS-Cov en MERS-Cov. Er is geen bewijs dat het nieuwe coronavirus in dit opzicht anders is. Er zijn ook geen aanwijzingen dat huisdieren en landbouwhuisdieren een rol spelen bij de verspreiding van het SARS-CoV-2-virus.

Het is echter raadzaam om bepaalde voedselveiligheidsnormen vast te stellen. De Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) heeft een reeks aanbevelingen uitgebracht, waaronder advies over het volgen van goede hygiënepraktijken tijdens het hanteren en bereiden van voedsel.

In alle gevallen is hygiëne de sleutel, iets waar de gezondheidsautoriteiten al weken op aandringen. En ook, zoals de Amerikaanse Food and Drug Administration (FDA) ons eraan herinnert, is het essentieel om de vier basisstappen van voedselveiligheid te volgen: schoon, gescheiden, koken en koelen

Als onderdeel van dagelijkse preventieacties moeten we in de keuken:

Was onze handen voor en na het hanteren van voedsel. Als we tijdens het hanteren hoesten, geld of andere voorwerpen aanraken, moeten we ze opnieuw grondig wassen. Met de hand afwassen is belangrijk omdat we daardoor gevaarlijke micro-organismen kunnen verspreiden en voedsel kunnen besmetten.

Reinig en desinfecteer de oppervlakken waar we voedsel gaan behandelen. Bij het gebruik van bleekmiddel als desinfectiemiddel moeten we de instructies van de fabrikant volgen. De Centers for Disease Control and Prevention (CDC) adviseert om vier kleine eetlepels bleek per liter water te verdunnen. Naast werkbladen kan dit ook worden gedaan aan andere objecten die veel worden aangeraakt, zoals tafels, lichtschakelaars, deurknoppen, etc. Het is niet precies bekend hoe lang het nieuwe coronavirus overleeft op oppervlakken, hoewel alles erop wijst dat het zich gedraagt ​​als andere coronavirussen, daarom kan het een paar uur of tot meerdere dagen op oppervlakken blijven bestaan ​​(afhankelijk van het type oppervlak, de temperatuur of vochtigheid).

Was groenten en fruit onder een waterstraal of met een beetje bleekmiddel voor gebruik als we meer ontspannen willen blijven, maar dit zal gebeuren nadat we alle mogelijke resten van de groenten hebben verwijderd.

Vermijd kruisbesmetting tussen gekookt en ongekookt voedsel. De snijplanken en het keukengerei dat we gebruiken zullen anders zijn voor de rauwe en de gekookte, en ze moeten goed worden gescheiden.

In de koelkast plaats je de gekookte op de bovenste planken en de rauwe op de onderste.

Koken is de laatste van de voedselveiligheidsmaatregelen in de keuken. Doe het grondig, vooral vlees, kip, eieren en vis. We moeten het voedsel aan minimaal 75 ° C onderwerpen, zodat eventuele ziekteverwekkers worden geëlimineerd. Naar analogie met andere bekende coronavirussen is deze gevoelig voor kooktemperaturen. Daarom maakt een hittebehandeling bij ongeveer 60 ° C gedurende 4 minuten het mogelijk om voedselbesmetting te delen door 10.000, volgens het Franse nationale agentschap voor voedselveiligheid, milieu en gezondheid op het werk (ANSES).

Was en droog gerechten in een vaatwasser op 60 ° C of hoger. Dit is effectief om elk risico te elimineren. Net als bij zeep, is het waarschijnlijk dat afwasmiddel in vloeibare vorm het virus ook inactiveert.

Azijn is geen goed ontsmettingsmiddel. Azijn kan nuttig zijn bij het wassen, maar steriliseert niet, het is niet effectief voor de meeste micro-organismen en virussen, inclusief het coronavirus.

Deel geen eten of drinken.

We moeten veel zorgvuldiger zijn bij al deze praktijken als iemand in ons huis in quarantaine moet worden geplaatst vanwege het coronavirus. Als iemand besmet is, moet u vermijden om met voedsel om te gaan en zelfs geen oppervlakken aan te raken die in contact kunnen komen met voedsel.

Zoals ANSES zich herinnert, betekent een mogelijke overdracht door een levensmiddel noodzakelijkerwijs de besmetting van dit levensmiddel door een persoon die ziek is of door het virus is besmet tijdens de behandeling van het levensmiddel, of het nu een dierlijk of plantaardig product is. Maar met de kennis die we tot nu toe hebben, is de overdracht van het virus via een directe spijsverteringsroute uitgesloten.