HOE U EEN VIDEOCONFERENTIE-FEEST ORGANISEERT OM DE OPSLUITING TE OMZEILEN

Het kan een beetje triest zijn om jaren te veranderen tijdens de huidige quarantaine die wordt opgelegd door de coronavirus pandemie. Zeker voor mensen die hun verjaardag graag vieren met een feestje. Erger nog zijn de koppels die – voor maanden, soms meer dan een jaar – hun bruiloft of een ander speciaal feest voor deze data hadden gepland.

Er is echter een alternatief om slecht nieuws een beetje optimistisch te maken: virtuele feesten of online feesten. Veel initiatieven hebben deze richting al ingeslagen. Veel muzikanten hebben thuis concerten gegeven en er is zelfs een festival #YoMeQuedoEnCasa georganiseerd, waarbij tientallen artiesten livemuziek aanbieden via hun eigen Instagram-profielen.

Met humor wordt #YoMeQuedoEnCasa aangekondigd als het eerste festival ‘waarin je niet langer dan twee minuten hoeft te wachten op een biertje’, of waar ‘je met de armband die je wilt binnen kunt komen’. Een vergelijkbare optie is die van het Quarantine Fest, “streaming muziekfestival in moeilijke tijden”, dat voornamelijk onafhankelijke artiesten omvat en dat in zijn manifest stelt dat “muziek niet stopt, zelfs niet op momenten zo moeilijk”

Partijen in videoconferentiemodus

Afgezien van die enorme voorstellen, kan iedereen die een feest wil geven – zowel omdat ze 50 worden als omdat ze gewoon een drankje met hun vrienden missen – het online doen. Het is duidelijk dat de beperkingen talrijk zijn, maar ook dat er alles aan gedaan kan worden om het online feest zoveel mogelijk op een face-to-face feestje te laten lijken.

Diverse programma’s en applicaties zijn daarbij zeer nuttig. Een van de meest gebruikte is HouseParty (letterlijk, zoiets als “thuisfeest”): hiermee kun je op een heel eenvoudige manier videoconferenties van maximaal acht personen houden. De app kan worden gebruikt met mobiele telefoons en tablets, en ook – via een extensie voor de Chrome-browser – met de computer.

Natuurlijk kunnen ook meer traditionele applicaties en programma’s worden gebruikt, zoals Skype, Zoom, WhatsApp of Hangouts. Het gebruiksgemak van HouseParty (en misschien het feit dat het woord “party” in de naam is opgenomen) heeft ervoor gezorgd dat deze app – oorspronkelijk gelanceerd in 2016 en, na een moment van hoogconjunctuur, niet al te populair – is hersteld in de afgelopen weken en is op grote schaal gekozen voor online vieringen.

Naast welk platform de ondersteuning voor de virtuele vergadering zal zijn, is het noodzakelijk om rekening te houden met verschillende andere organisatorische details:

1. Denk na en bereid de muziek voor op het feest

Muziek is een van de fundamentele onderdelen van een feest en een van de sleutels ligt in het kunnen delen ervan. Daarom is het het meest geschikt om een ​​afspeellijst samen te stellen in Spotify of een soortgelijk programma en deze tijdens het feest door te geven, zodat iedereen tegelijkertijd naar dezelfde nummers luistert. Een andere mogelijkheid is natuurlijk dat iedereen op hetzelfde radiostation afstemt, hoewel ze in dit geval logischerwijs de inhoud niet van tevoren kunnen kennen, maar worden onderbroken door advertenties, enz.

2. Maak je klaar om echt uit te gaan

Een van de risico’s van opsluiting is te stoppen met aandacht te schenken aan enkele essentiële aspecten, zoals persoonlijke hygiëne en uiterlijk. Hoewel het misschien als een goed idee klinkt, is het de moeite waard eraan te denken dat het belangrijk is om voor deze kwesties te blijven zorgen bij het bespreken van strategieën om quarantaine op de best mogelijke manier het hoofd te bieden. En nog veel meer wanneer een persoon naar een feest gaat, zelfs als het virtueel is: ze moeten zich op een speciale manier kleden, er mooi uitzien en zelfs make-up en parfum opdoen als ze dat willen. Het feest betekent een onderbreking van het dagelijks leven en al deze elementen zijn essentieel om dit te bereiken.

3. Deel eten en drinken

Dit lijkt misschien niet zo belangrijk, maar het dient om het gevoel van samenzijn te vergroten. Hoewel de deelnemers van het feest niet persoonlijk op dezelfde plek zijn, kunnen ze hetzelfde eten of drinken. Het is een zeer nuttige bron, vooral als het gaat om een ​​groep vrienden of collega’s die de gewoonte hebben om een ​​gerecht, een bepaald glas, enz. Te delen. Het verstrekken van ingrediënten en het bereiden van het menu zijn ook een extra stimulans en een manier om van het feest te genieten voordat het begint.

4. Plan een gemeenschappelijke activiteit

Net als bij eten en drinken, is het plannen van een activiteit voor iedereen die de partij bijwoont om te delen een hulpmiddel dat bijdraagt ​​aan het gevoel van ontmoeting en eenheid. Het kan een spel zijn, een dans die iedereen moet uitvoeren, een slogan waarop iedereen moet reageren, enz. In feite kan deze activiteit het middelpunt zijn van de virtuele vergadering: er mag geen eten en drinken zijn totdat er geen muziek is, en de vergadering kan zijn om te genieten van een bordspel, dobbelstenen of een ander relatief eenvoudig spel zoals om het via de schermen te kunnen delen.

Impromptu virtuele feesten

Net als COVID-19 kwamen ook online partijen als eerste naar China. Voordat in Europa beperkende maatregelen werden getroffen, hielden de inwoners van Wuhan en andere provincies van het Aziatische land al “cloud” -vieringen om – zoveel mogelijk – van het festival te genieten zonder zichzelf bloot te stellen aan besmettingsgevaar.

En het mag niet worden uitgesloten dat, zoals in het “face-to-face leven”, ook geïmproviseerde partijen kunnen ontstaan. Het was wat er gebeurde op zaterdag 21 maart, de datum waarop een echtpaar in Argentinië alles klaar had staan ​​om te trouwen en de bruiloft te vieren op een feestje met 170 gasten. Alles moest worden opgeschort vanwege de komst van het coronavirus en de verplichte quarantaine die was vastgesteld door de autoriteiten van dat land. Op dezelfde 21 nam het paar een homevideo op waarin ze in de woonkamer van hun huis de bruiloft vertegenwoordigden en ze stuurden de video naar hun vrienden.

Het onverwachte waren de reacties van zijn vrienden, gedeeld in een Twitter-thread door de zus van de bruid: ze begonnen op hun beurt hun eigen video’s te sturen, waarin ze lieten zien hoe ze de bruiloft zelf vierden, elk in zijn thuis.

Daarin gaven en hielden ze kleine toespraken om hulde te brengen aan de “jonggehuwden”, hoewel de bruiloft slechts een voorstelling was geweest, bijna een spel. Virtuele feesten, of ze nu met voorbedachten rade of spontaan zijn, helpen je om dichter bij je dierbaren te zijn en je daardoor beter te voelen, zelfs als je niet van huis kunt gaan.