TIEN GROENTEN EN FRUIT DIE MEER VITAMINE C BEVATTEN DAN SINAASAPPELS


Niemand twijfelt eraan dat vitamine C essentieel is voor het goed functioneren van menselijke fysiologische processen. Deze verbinding, waarvan de chemische naam ascorbinezuur is, grijpt in bij een groot aantal vitale processen en functies en de langdurige afwezigheid ervan in de voeding kan leiden tot syndromen zoals scheurbuik, een ziekte die dodelijk kan zijn.

Scheurbuik werd vooral gevonden bij zeilers die lange tijd op zee hebben doorgebracht zonder fruit of groenten te proberen, omdat ze de enige natuurlijke bronnen van vitamine C zijn. Aan de andere kant, omdat het praktisch aanwezig is in al deze voedingsmiddelen In normale situaties is het erg moeilijk om te lijden aan een vitamine C-tekort, daarom zijn zeldzame gevallen van een tekortziekte zeer zeldzaam.

Deze bijna alomtegenwoordige aanwezigheid van ascorbinezuur in de plantenwereld schuilt echter een van de grote mythen van het westerse ontbijt: dat sinaasappelsap is de beste bron van vitamine C om de dag te beginnen. Hoewel het waar is dat natuurlijke vruchtensappen ‘s ochtends beslist smakelijker zijn dan een salade, een groente of een heel stuk fruit, is het ook niet minder dat hun bijdrage aan vrije suikers ze niet aan te raden is, althans in kinderen.

daarom is het vermeldenswaard dat we ze kunnen missen, of ze kunnen vervangen door een stuk heel fruit, want als we de hele dag een gezond en uitgebalanceerd dieet volgen, krijgen we de nodige dagelijkse hoeveelheid vitamine C binnen, dat is tussen de 40 en 100 milligram (mg), volgens de WHO, uit vele andere bronnen, altijd groenten.

Om u een idee te geven van wat groenten en fruit zijn die gemakkelijk in onze dagelijkse behoefte aan vitamine C kunnen voorzien, zijn hier 10 natuurlijke voedingsmiddelen die 100 gram meer ascorbinezuur bevatten dan sinaasappels, die ongeveer 50 milligram bevatten voor elke 100 gram. Als we er de hele dag voor kiezen, zullen we ook de inname van suikers verminderen en in ruil daarvoor de inname van plantaardige vezels verhogen, een fundamentele stof voor de goede gezondheid van onze darmflora en om obesitas, diabetes en hart- en vaatziekten weg te houden.

1. Rode paprika

Rode paprika’s hebben 139 mg ascorbinezuur per 100 gram product, zolang ze rauw worden gegeten, omdat warmte een groot deel van vitamine C vernietigt. Er zijn mensen die hun smaak niet kunnen verdragen, die ze aan salades toevoegen en die ze opeten rechtstreeks in beten.

2. Peterselie

Dit kruidenkruid heeft 133 mg ascorbinezuur per 100 gram. Het kan worden toegevoegd aan de salade of bereid in couscous met een scheutje citroen.

3. broccoli

Het heeft 110 mg ascorbinezuur per 100 gram, zolang het rauw wordt gegeten. Het kan worden toegevoegd aan koude soepen, in salades of als groente om sauzen, hummus of baba ganoush te snijden.

4. Kiwi

Het bevat 100 mg ascorbinezuur per 100 gram; Het kan een uitstekende vervanger zijn voor het ontbijt van sinaasappelsap. Bovendien geeft het hoge vezelgehalte het een laxerend vermogen.

5. Venkelbol

Het bevat 93 mg ascorbinezuur per 100 gram. Het wordt meestal gebruikt in salades in julienne-reepjes, hoewel het vanwege zijn ietwat zoete smaak soms wordt gepresenteerd in een apart gerecht bestrooid met sinaasappelsap.

6. Druif

Hoewel het suikergehalte hoog is, maken het 90 mg ascorbinezuur per 100 gram en de plantaardige vezels ze interessant als bron van vitamine C.

7. Aardbeien

Ze bieden 70 mg ascorbinezuur per 100 gram product. Ze zijn een ander smakelijk alternatief voor ochtendsap of een ideaal dessert, ja: geen toegevoegde suikers.

8. Basilicum

Met 61 mg ascorbinezuur per 100 gram zijn ze een goede aanvulling op salades, zij het gemeten, omdat de smaak sterk is en niet iedereen ervan houdt.

9. Kaki

Gebruik makend van het seizoen van dadelpruimen of rozenhout, vermeld dat ze 60 mg ascorbinezuur per 100 gram weggeven, dus het is een goed idee om hiervan te profiteren en ze in de fruitwinkel te kopen.

10. Papaja

Omdat het een fruit is dat min of meer aanwezig is in onze markten, hoewel het nog steeds duur is, is het de moeite waard om zijn 60 mg ascorbinezuur per 100 gram te benadrukken.